Álmodozni könnyű, az álmokat nem megvalósítani pedig még könnyebb. Amikor valamit nagyon szeretnénk, de mégsem teszünk érte, akkor az emberek többsége szeret rajta kívül álló dolgokat, tőle független személyeket hibáztatni az „eredményért”. De mégis mire jó ez a hozzáállás? Leszámítva, hogy a lehető legkényelmesebb megoldást nyújtja, túl sok hasznunk nem fog származni belőle.

Cselekedj, mozdulj, állj neki!

Álmodozás helyett itt az ideje a cselekvésnek. Mire vársz még? Sajnos van egy olyan rossz hírem, hogy csodák bizony csak tündérmesékben léteznek, és hidd el, hogy helyetted senki nem fogja megtenni a szükséges lépéseket. Gondolhatnád, hogy az emberek, a barátok majd segítenek és támogatnak téged az álmok útján, de az igaz valóság az, hogy te vagy az egyetlen, aki a saját magad sikeréért felelős lehet. Mások sikerének részese lenni szuper dolog, de a saját sikerednek te vagy a mozgatórugója. Használd fel a körülötted lévő sikereket, és hasznos gondolatokat építsd bele a saját terveidbe.

21 cél, ami motiválni fog egy éven át

Seibukan Jujutsuban nagy rajongói vagyunk annak a bizonyos 21-es listának. Egy olyan listának, mely az ez évi céljainkat és terveinket tartalmazza és amely lista folyamatos tükörként és emlékeztetőként szolgál, hogy bizony dolgozni kell a célokért. A listára 7 egészséggel, 7 az emberi kapcsolatainkkal illetve 7 a jólétünkkel kapcsolatos célt/tervet tartalmaz. Az egészség részeként igyekezzetek ne az általános és igencsak sablonos dolgokat papírra vetni. Mik lennének ezek? „Lefogyok x kilót.” „Többet fogok mozogni.” „Nem eszem több cukrot.” A legnagyobb baj ezekkel, hogy semmi konkrétumot nem tartalmaznak. Szimpla újévi fogadalmak, amiket valószínüleg így január közepe felé vagy megszegtél vagy áttoldtad a következő hónapra, „majd jövő hónapban nekiállok” kifogással. Mit lehet tenni? Előszöris ne újévi fogadalmakban gondolkodj, hanem valós célokat tűzz ki magadnak. A „lefogyok x kiló helyett” írd inkább, hogy „leadok 7 kilót április 15-ig, amit heti 2 alkalom x edzéssel, napi rendszerességű zöldség/gyümölcs fogyasztással, és a cukorbevitel x mértékűre való csökkentésével fogok elérni.” Ugye, hogy mennyivel másabb az érzése ennek a célnak? Már nem csak egy egyszerű „fogadalom” a listán, hanem egy valós kitűzés, amit nehezebb lesz a sarokba söpörni.

Mi kell még?

Hasonló gondolatok mentén fogalmazd meg a kapcsolataitokra illetve a jólétetekre (anyagi, szellemi, spirituális stb.) vonatkozó célkitűzéseket is. A pontos megfogalmazás mellett természetesen a határidő megadása is fontos részét képezi a listának. Tűzd ki az egyes mérföldkövek teljesítésének határidejét és ragaszkodj hozzá! Lehetőleg kerüld a halogatás lehetőségét, hiszen ezzel igazából csak azt fogod elérni, hogy egy következő évi „terv” lesz csak az adott célból vagy megpróbálod majd egy nap alatt megváltani a világot a cél megvalósítása érdekébe, ami viszont nagy valószínűséggel kudarcba és csalódásba fog fulladni. Nem szégyen kis lépésekben haladni az álmaid felé! A lényeg, hogy haladj!

Remélem sikerült pár gondolatot újra felébreszteni bennetek. Még van két hét a hónapból, úgyhogy nem kell a 21-es listát mindössze 1 óra alatt összecsapni. Gondolkodjatok, hogy mi az, amit igazán szeretnétek elérni ebben az évben. Mi az, amire év végén büszkén tekintenétek, hogy igen! Megcsináltam! A célok megvalósítása kemény feladat lesz és nagyon sok munka vár rátok, de a legfontosabb, hogy legyetek lelkesek és izgatottak a listán található dolgokra gondolva. Ha még téged sem hoz lázba a kitűzött cél, akkor elég nehéz lesz lelkes támogatókat szerezni. Legyen ez az év a sikereidtől hangos!

Gambatte!