A harcművészetek világa igencsak tágas és rengeteg különböző stílus közül válogathatunk. Mindenkinek lehetősége van a számára megfelelő stílust kiválasztani és gyakorolni. A bőség zavarában néha nehéz a döntés, vannak viszont olyan dolgok, amik nem változnak, mindegy, hogy mibe kezdünk bele. Célok és tervek nélkül nem lehet előrébb jutni. Ha pedig az embernek van célja, akkor szinte biztos lehet benne, hogy előbb utóbb az akadályok is megtalálják. Az első edzés alkalmával még csak félénken próbáljuk felmérni a terepet. Sok az új dolog. Új helyszín, új mozgás, új oktató, új arcok. Nem tudjuk még mit szabad, és mit nem. Kíváncsian próbálgatjuk testünk képességeit és határait, néha pedig meglepődve tapasztaljuk, hogy bizony az a gurulás már nem megy olyan jól, mint 5 évvel ezelőtt. Vagy éppen rácsodálkozunk, és örülünk, hogy képesek voltunk majdnem vízszintesig felemelni a lábunkat a rúgásokhoz.

Az emberek többségének vannak céljai, mégsem érik el ezeket. Miért?

Big_sur_seibukan_jujutsu_founding_rock

Mikor belekezdünk valami új dologba, mindig nagy a lelkesedés. Sokszor azonban ez a lelkesedés 2-3 hónap után (van akinél előbb, van akinél később) kicsit mintha lankadna. Ez azért van, mert a lelkesedés a legtöbb esetben nem párosul semmilyen céllal és tervvel. Inkább csak kívánságok vannak helyette, de ez ugye kevés a folyamatos fejlődéshez.

Ahhoz, hogy a kitűzött célt megvalósíthassuk először is tisztában kell lennünk azokkal a kihívásokkal, melyek a megvalósítás folyamata során elénk kerülhetnek. Ezeket nevezhetjük akadályoknak, és ha szeretnénk, ha nem, ők az életünk részesei.

Ha találkozunk egy ilyen akadállyal, általában két választásunk van: 1. Pozitívan tekintünk rájuk, és megpróbáljuk megérteni, hogy mit is akar nekünk ez a bizonyos akadály tanítani. 2. Úgy gondolunk az akadályra, mint egy problémára és a megoldás helyett csak még nagyobb akadályt csinálunk belőle.

A sikeres és sikertelen emberek közötti különbség nem abban rejlik, hogy a sikeres embernek több pénze van, vagy szerencsésebb, netán okosabb. A sikeres ember attól sikeresebb, hogy az eléje kerülő kihívásokat, akadályokat képes oly módon kezelni, hogy azok a hasznára váljanak és előrevigyék a fejlődés útján.

Akadályok nélkül nincs harcművészet!

Kitartas_harcmuveszet_akadalyok_lekuzdese

Fekete övessé válni egy harcművészeti stílusban nem lehet akadályok leküzdése nélkül. Szükséges a pozitív szemlélet és a megoldásra való törekvés. A Seibukan Jujutsu-ban a fizikai kihívások mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szellemi képességek fejlesztésére annak érdekében, hogy minden tanulónk a lehető leghatékonyabb módon tudjon szembenézni az előtte lévő akadályokkal. Egy eszközt adunk mindenki kezébe, amivel sikeresen lehet előrehaladni a harcművészetek és az élet útjain.

A célok kitűzésekor fontos, hogy azok ne legyenek elérhető közelségben – sárga övesként ne az legyen a célod, hogy zöld öves legyél, hiszen az túl könnyen teljesíthető. Legyen a célod a fekete öv, aminek természetesen egy fontos állomása a zöld öv megszerzése, de máris egy olyan célt tűztél ki magad elé, amihez szorgalmasan kell dolgoznod és számos akadályt le kell küzdened.

A Szeged Budokanban egyénre szabott fejlődést biztosítunk, ahol nem az a cél, hogy valaki másnál jobb legyél. Nálunk az a cél, hogy a tegnapi önmagadnál ma jobb legyél!

Várunk a szőnyegen!