Csapatmunka vs. Egyéni felelősség

/, Motiváció, Tanulás/Csapatmunka vs. Egyéni felelősség

Mindenki, Valaki, Bárki és Senki

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy ember.

Név szerint: Mindenki, Valaki, Bárki és Senki. Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy akadt egy fontos munka, amit sürgősen meg kell csinálni. Mindenki biztos volt benne, hogy Valaki megcsinálja. Bárki megcsinálhatta volna, de Senki nem csinálta meg. Valaki nagyon megdühödött emiatt, mivel ez Mindenki dolga lett volna. Mindenki úgy gondolta, hogy Bárki megcsinálhatná és Senki nem vette észre, hogy Mindenki kerüli a munkát. Végül Valaki lett az, akit Mindenki okolt, amiért Senki sem csinálta meg azt, amit Bárki megtehetett volna.

Aktív cselekvés

A csapatmunka fontossága a harcművészetekben is fellellhető. Mi a Szeged Budokanban abba hiszünk, hogy együtt többre vagyunk képesek, mint egyedül. A tűz hónapján kimondottan fontos, hogy megértsük saját sebességünket és ahelyett, hogy másokra várnánk, kezdeményezünk és nekilátunk a célok megvalósításának. Bár kényelmes megoldásnak tűnhet, hogy nem csinálunk egészen addig semmit, amíg más meg nem kér rá – mondván, hogy ha nem teszünk semmit, akkor hibázni se tudunk – de ez téves hozzáállás. Ha nem cselekszünk, akkor sosem fogunk “hibákat” elkövetni, ha pedig nem követünk el hibákat, akkor nem is tanulunk. Legyen ez a hónap az aktív és masszív cselekvés hónapja.

Közeledik az évvége és a kitűzött 21 célunk megvalósítására egyre kevesebb időnk marad. Érdemes tehát a halogatás, hibáztatás és kifogáskeresés helyett inkább a megoldásra koncentrálni. Ne másokban keressük a probléma okát, hanem vállaljuk a felelősséget és tegyük meg mi a szükséges lépéseket. Ahogy az a történetben is megjelent, Mindenki úgy gondolja, hogy Bárki elvégezhetné a munkát, de ha őszinték akarunk lenni önmagunkhoz, akkor csak is mi tudjuk ezt megtenni. Sok sikert hozzá! Legyen munkában és eredményekben gazdag hónapotok. Találkozunk edzésen!

Hibi Tanren!

By |2017-08-07T08:58:09+00:00August 7th, 2017|Categories: Fejlődés, Motiváció, Tanulás|Tags: , , , |