Döntsd el, ki irányít

/, Élet, Irányítás, Siker/Döntsd el, ki irányít

ZEN TÖRTÉNET:

Egy ló gyors iramban ügetett végig az úton. Úgy látszott, mintha a rajta ülő embernek fontos dolga akadt volna.

Egy másik ember, aki az út szélén álldogált, rákiáltott: „Merre tartasz?” – Mire a lovon ülő így válaszolt:

„Nem tudom. Kérdezd a lótól.”

Irányítsd az életed

A fenti, rövidke történet nagyszerűen ábrázolja, hogy bár legtöbbször azt hisszük, hogy mi irányítjuk az álmainkat, terveinket, életünket –  a valóságban nem ez a helyzet. Rohanunk minden nap egyik helyről a másikra, igyekszünk 24 órába legalább 36 órányi munkát-családot-pihenést belegyömöszölni, miközben sokszor azt sem tudjuk, hogy melyik úton indultunk, hová is tartunk és legfőképp miért is csináljuk ezt az egészet.

Ha Te úgy gondolod, hogy a fenti gondolatban némileg magadra ismersz, akkor sincs semmi baj. Sőt! A felismerés mindig az első lépés a megoldáshoz vezető úton. Fontos, hogy megállj egy pillanatra. Vegyél egy mély levegőt, majd pedig keríts magadnak heti 1 órát, hogy életedet rendszerezni, terveidet priorizálni tudd. A hatékony időgazdálkodás művészete nemcsak a mendzserek és vállalati vezetők kiváltsága, Te is képes vagy rá.

Get Things Done

A cél, hogy képes legyél a kitűzött terveket és a napi/heti/havi ütemtervet hatékonyan elvégezni. Ehhez szolgáljon a Get Things Done mottó segítő társdaként. A Get Things Done (GTD) módszer lényege azzal az egyszerű feladattal kezdődik, hogy leírod és rögzíted azokat a feladatokat, amiket egy adott határidőig el kell végezned. Fontos, hogy ezen a listán legyen rajta minden! Ne próbáld meg már az elején elcsalni a feladatlistádat – tudjuk, hogy annak mi lesz a vége… Ha sikerült leírnod a feladatokat, akkor második lépésként kategorizáld be őket fontossági és az elvégezhetőség nehézségi foka szerint sorrendbe. Legyen a lista elején a könnyű és/vagy a rövid idő alatt elvégezhető feladat. Jól bevált módszer, ha az életterünk szerint is különválasztjuk a listán szereplő dolgokat, így például külön listára kerül a munkahelyi, az otthon elvégzendő, illetve az egyéb feladat. Miután sikerült megfelelően priorizálnunk a feladatokat, szükségünk lesz egy naptárra, jegyzetfüzetre, akár mobil alkalmazásra, ahol ezeket rendszerbe tudjuk szedni, és pontos határidőt tudunk melléjük rendelni. Ha ezzel is végeztünk, akkor érdemes heti rendszerességgel átvizsgálni mindig a listát, kihúzni a már elvégzett feladatokat (esetleg újat írni a helyükre). Az utolsó lépés talán a legnehezebb, hiszen miután minden rendszerezve, dátumozva, feketén-fehéren előttünk van, már csak a megvalósítás maradt.

Még egy fontos tanács. Mielőtt belekezdünk egy feladatba, előtte mindig próbáld megválaszolni az alábbi kérdéseket. sok időt és energiát fog megspórolni minden téren:

  • Van más feladatom, amivel még nem végeztem? Ha igen, mi indokolja azt hogy másikba kezdjek?
  • Be tudom fejezni ezt a feladatot a belátható időben? Ha nem, akkor szét tudom szedni jól meghatározható lépésekre? Esetleg olyanokra, amiknek önmagukban is lehet haszna?

A kezdeményezés jó dolog, de először mindig érdemes átgondolni egy folyamat lépéseit és ennek mentén felépíteni a tervünket. Ezt követően már csak a kellő koncentrációra, kitartásra és kemény munkára lesz szükségünk, és kész is vagyunk. Egyszerű, nem igaz? Nem, nem egyszerű, de gyakorlással hidd el könnyebb lesz.

Hibi tanren!

By |2019-02-25T20:21:43+00:00January 21st, 2019|Categories: Döntés, Élet, Irányítás, Siker|Tags: , , , , |