Az újévi célok mindig remekül hangzanak, de legtöbbször már ott megakadunk, hogy mit is kellene elkezdeni. Minden év elején felbukkan az előző évről “visszamaradt” vagy nem teljesült ötletek, célok, amikkel leginkább az a baj, hogy ha korábban egy teljes éven át nem motivált bennünket semmi, hogy komoly lépéseket tegyünk az irányukba, akkor miért pont most kezdenénk el ezen változtatni…

Minden kezdet nehéz – szokták mondani a nagy bölcsek és a motivációs könyvek, de ennél valójában többről van szó és nem is igazán az elkezdés, sokkal inkább a konkrét irány meghatározása okozza az elakadást. Saját tapasztalatból kiindulva együtt tudok érezni azokkal, akik nagyon szeretnének belevágni új dolgokba, de a nagy kérdésre, hogy “Mibe is kezdjek?” semmi válaszuk sincs.

“Ne aggódj a kudarcok miatt. Azokért a lehetőségekért aggódj, amelyeket elszalasztottál.” /Jack Canfield/

Jó hír, hogy ezen lehet változtatni és nem is kell újdonságokat feltalálni hozzá. Első fontos lépésként határozzunk meg 3 olyan területet, ahol valami újat szeretnénk elérni 2019-ben. Ez lehet a családi kapcsolatainkra, a fizikai jólétünkre, egészségünkre vonatkozó rész, lényegében bármi, ami izgalommal tölt el bennünket, ha rágondolunk. Ezt követően elég csak 3 egyszerű, ám viszonylag könnyen teljesíthető célt kitűznünk magunknak, amelyhez egy konkrét határidőt is megszabunk. Mondjuk: “Március végéig el fogok olvasni 3 könyvet.” Kellően nagy kihívás egy olyan személynek, aki ezelőtt mondjuk egy könyvet se olvasott, viszont mégis egy reálisan teljesíthető cél első nekifutásra, hogy havonta az ember elolvasson 1 darab könyvet. Hasonló példákra bárki tud gondolni és tényleg nem kell hozzá sok, hogy meg is valósítsuk.

Az első pár ilyen cél kitalálása és megvalósítása segíteni fog abban, hogy az ember megtanulja a célkitűzés folyamatát. Van, akinek ez könnyebben megy és van, aki lassabban érez rá, de mint minden, ez is tanulható. Fontos, hogy már januártól kezdve legyenek céljaid és ne csak az árral próbálj meg úszni. Ha így teszel, akkor azt is fogadd el, hogy nagy valószínűséggel valaki más álmát és célját követed és nem a saját terveidet építed. Inspiráció hiányában szánj magadra pár percet, órát és kérdezd meg magadtól, hogy mit is szeretnél. Inspirálódj! Keresd meg a belső iránytűdet, amit utánna “kívül” is fogsz tudni használni. Ha megvan a cél, akkor szükséged lesz a terv kidolgozására, amibe szintén sok energiát kell fektetned. Szóljon ez a hónap erről a fajta energiáról és a céljaid meghatározásáról. Több célod van, mint amit elképzelhetőnek látsz idén megvalósulni? Sebaj! Írd le az összeset, ami eszedbe jut, jövő hónapban pedig megnézzük majd közelebbről is, hogy mit lehet és mit érdemes a felírtak közül továbbgondolni. Lépésről lépésre haladni nem könnyű, de hidd el, megéri.

Hibi tanren!