A Föld hónap végének közeledtével fontosnak tartom, hogy megnézzünk, mit is sikerült ebben a 4 hétben elérnünk a kitűzött céljaink közül. A motiváció és a motiváltság lényege a bennünk rejlő elkötelezettség és az a fajta szenvedély, ami hajt minket előre a cél felé. Attól, hogy az ember motivációs idézeteket olvasgat és folyamat bizonygatja magának, hogy menni fog ez, de közben semmit nem csinál, az eredmény is jóval a várt alatt fog alakulni és kellemetlen csalódás lesz a vége. Érthető persze, hogy szeretnénk magunkat folyamatosan motiválva tartani, de hidd el, ha valóban fontos neked az a cél, amit kitűztél, akkor megtalálod a módját, hogy motivált maradj. Íme néhány tipp, ami nekem rengeteget segít abban, hogy a kezdetektől a folyamat végéig megmaradjon a lelkesedésem és motivációm.

Kis lépésekben haladj előre – Bár egyszerűnek hangzik és mindenki esküszik rá, hogy majd lépésről lépésre halad, a nagy többség esetében a célok megvalósítása inkább a „11 hónapig nem csináltam semmit! Jaj mindjárt itt az év vége, gyorsan meg kell váltsam a világot! … Hmmm, nem sikerült…” féle módszer szerint történik, ami ugyebár 99%-ban sikertelenségre és kudarcra van ítélve. A kis lépésekben haladj előre módszer értelmében minden nap tenned kell valamit a cél érdekében. Kezd például a cél pontos megfogalmazásával és az öt kérdésünk megválaszolásával (Mit? Hogyan? Hol? Mikor? Kivel?).

Higgy magadban, a tervben és a megvalósítani kívánt álomban – A motiváltságod megtartásának kulcsa legalább 50%-ban azon múlik, hogy mennyire vagy képes hinni önmagadban. Légy tisztában azzal, hogy az úton sok kihívással fogsz találkozni és ha Te magad sem hiszed, hogy sikerülhet, akkor nehezen várhatod el másoktól a támogatást. Keress valakit, akivel osztozhatsz az álmodban és akihez bátran fordulhatsz a bizonytalanabb pillanataidban.

Kérj tudatosan segítséget – Segítséget kérni sokféle formában lehet, és persze a segítség is több módon érkezhet, ezért légy mindig nyitott a lehetőségekre. Ne szégyeld bevallani, ha valamihez esetleg nem értesz, és úgy érzed, csak egy szakértő segíthet neked az adott probléma vagy kihívás megoldásában, viszont légy tudatos azzal kapcsolatban, hogy mire is van szükséged. Emberek vagyunk és nem érthetünk mindenhez egyszerre, azonban érdemes odafigyelnünk arra, hogy valóban milyen jellegű segítségnyújtásról van szó. Az emberek szertik összekeverni a segítséget a szívesség kéréstől, amik ugye idővel több kárt okozhatnak, mint amennyi segítséget valójában jelentenek. A tudatos segítségkérés fontos része az álom elérésének és segít elkerülni, hogy tele legyünk olyan „jó szándékú” segítségekkel, amik valójában csak egyre távolabb visznek bennünket az álmunktól.

A Föld hónap alapelvei a Seibukan Jujutsuban (Türelem, Belső Erő, Elkötelezettség) megadják azt a szilárd alapot, amire az álmaidat építheted. Remélem, hogy ez a hónap segített a célok pontosabb meghatározásában és ötleteket adott ahhoz, miként is kellene nekiállni a megvalósításhoz. Áprilisban a Szél elemmel folytatjuk, ami legalább ennyi izgalmas gondolatot tartogat majd. Addig is jó tervezgetést!