Alapvető emberi természet, hogy mindig mindenből többet, jobbat akarunk. Általában nem is ezzel lenne probléma, viszont sokszor előfordul, hogy telhetetlensőgünkből fakadóan rengeteg olyan dolgot is megveszünk, amire egyáltalán semmi szükségünk. Persze most sokan mondhatjátok, hogy ez nem is így van, meg mindenki szuper tudatosan vásárol, de nézzük csak az egyszerű karácsonyi őrület példáját. A legszebb formája a felesleges és meggondolatlan vásárlásnak. Tárgyakat veszünk, amikről állítjuk, hogy hasznos és szükséges, míg az ünnepi láz lecsengésével rájövönk, hogy valójában a tárgyak többségét soha többé nem fogjuk elővenni.

Karácsony és a többiek

Régebben nálunk is sűrűn előfordult, hogy vettünk valamit, amire igazából nem is volt szükségünk. A Seibukan Jujutsu filozófiájának köszönhetően sokat változtunk e téren, és megtanultuk az akarom és szükségem van rá közti lényeges különbségeket. Megtanultuk, hogy bár vannak dolgok, amik elsőre nagyon csábítóak, de második átgondolásra már könnyen megállapíthatjuk, hogy valójában nélküle is nagyon jól elvagyunk.

Tudni, hogy mit szeretnél nem azt jelenti, hogy csak azt szeretheted, amit ismersz!

Ha a mindennapok egyszerű példáját vesszük a kényelem az első ilyen pont, amit megemlítenék. Országon belül és külföldre is rengeteget utazunk szemináriumokat tartani, vizsgázni és ilyenkor az elsődleges cél, hogy a maximumot tudjuk nyújtani fizikai és szellemi értelemben is. Ehhez azonban szükséges a kényelmes környezet megteremtése, amiben fel tudunk töltődni és minden zavaró körülményt ki tudunk zárni – főleg egy 3 napos vagy akár 1 hetes szeminárium sorozat alkalmával. A minőségi szállodai szoba, a kényelmes és biztonságos autó, a tiszta egyenruhák mind a szükséges részhez tartoznak. A történet másik oldala viszont például a nyaralás kérdése, amikor a szükséges részek (mint a kényelmes utazás és a pihenést maximálisan segítő helyszín) kiegészülnek a „mit akarok” gondolattal. Egy nyaralás során amellett, hogy azt nézem, milyen vitaminra és zöldségre van szüksége a szervezetemnek, igencsak nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy kielégítsem az „akarom” részeket is – például cukros és köztudottan egészségtelen üdítőitalt akarok a vacsorámhoz inni.

Tanuld meg a különbséget

A fenti példák talán segítenek egy kis alap képet adni, hogy mi is a lényeges különbség „akarom” és „szükségem van rá” között. Tudd tehát, hogy mikor, melyiket alkalmazod. Itt fontos megemlíteni, hogy „akarni” ilyen értelemben nem rossz dolog. Sőt! Minél több dolgot akarunk, annál hatékonyabbak és sikeresebbek tudunk lenni. Ehhez viszont tudatosnak kell lennünk és végig kell mennünk az Észlelés, Tudatosság, Cselekvés alapelveken. Ez a 3 alapelv képes segíteni a végső döntés meghozatalában. Ez alól természetesen „kivételnek” számít a nyaraláskor megtöltött szuveníres zacskó, amiben csupa „szükséges” dolog kerül.