Mint minden évben most is megszámlálhatatlan azon ismerőseim száma, akik január elsejétől új életet kezdenek. Nekiállnak majd fogyókúrázni, többet fognak mozogni, leszoknak majd valamelyik káros szenvedélyükről, ismerős nem? Az év utolsó napjában van valami különleges, amitől úgy gondoljuk, hogy másnap (azaz jövőre) minden megváltozik és hipp-hopp csoda történik. Egy dolgot azonban elfelejtünk, a csodák néha nem maguktól hullanak az ölünkbe.

Az Új Év persze mindig tartogat meglepetéseket, örömöt, bánatot és sok új élményt. Az első héten még mindenki lelkes az „új életével”, aztán szépen lassan kezdenek visszatérni azok a fránya hétköznapok. Kezdünk „kivételeket” tenni magunkkal szembem és így lesz egy diéta vagy egy új edzésterv 12 napján hatalmas kajálás, bűntudat érzés, majd a végén arról is sikerül meggyőznünk magunkat, hogy ez nekünk úgyse sikerülhet. Pedig dehogy is nem!

Szokások és Leszokások

Szokásaim, amiken változtatni szeretnék és újévi fogadalmaim, melyekről úgy gondolom, hogy na majd most megcsinálom, nekem is vannak. A különbség csak abban az első 21 napban rejlik, ami köztem és a siker között van. Egy tanulmány ugyanis bebizonyította, hogy ha sikeresen és következetesen csinálunk valamit 21 napon keresztül, akkor az előbb megszokottá, később pedig természetessé válik. Persze ez egyszerűen hangzik, és nem is az első 7 nappal van gond, hanem valahol középtájékon, amikor elkezdenek hiányzoni a „régi” szokások, az újak viszont még nem annyira természetesek. Nekem eddig minden alkalommal bevállt a 21 napos módszer, de lássuk, hogyan.

A Seibukan Jujutsu filozófiájában 21 alapelvünk van, és amelyből ebben az esetben 3 szoktam használni a céljaim eléréséhez: Elhatározás, Elfogadás, Elkötelezettség. Az Elhatározással általában egyszerű dolgom szokott lenni. Eldöntöm, hogy mit is szeretnék és kitatálom rá a tervet. Az Elfogadás alapelvét azért említem meg itt, mert bizony el kell fogadnunk a döntésünket, el kell fogadnunk a régi szokásunkat, el kell fogadnunk a kezdődő hiányérzetet és el kell fogadnunk a változást, amin keresztül megyünk. Végül elérkezünk az Elkötelezettséghez, mely igazából az első elhatározásunk megszilárdítása. Ahhoz ugyanis, hogy jelentős változást érhessünk el, nem elég, hogy valamit 3 hétig csinálunk. Igen, lesz eredmény, de amilyen gyorsan jönnek, úgy is fognak kisétálni az ajtónkon. Kell tehát egyfajta elkötelezettség a cél iránt. Ha például úgy döntünk, hogy kevesebb cukrot fogunk fogyasztani és szépen elkezdjük magunkat leszoktatni a cukros ételekről/italókról, a 21 nap után nem feltétlenül jó döntés egy liter kólával és egy tábla csokival ünnepelnünk. Tartsunk ki a döntésünk mellett és próbáljuk ki, milyen változásokat tudunk magunkban előidézni. Ne hagyd, hogy legyőzzön a lustaság, és hogy jövőre is ugyanazok a fogadalmak várjanak Téged a listán.

Kíváncsian várom, ki mit fogadott meg jövőre és mi fog belőle megvalósulni! Ha úgy gondolod, osszd meg velünk a fogadalmadat és nézzük meg, tudunk e segíteni benne.