Majd holnap befejezem. Majd holnap megcsinálom. Majd holnaptól neki állok. Ismerős ugye? Kár volna tagadni, mi emberek nagyon szeretünk halogatni és mindent „másnapra” halasztani. A legtöbbször persze a másnapból újabb másnap lesz, a holnap holnaputánra csúszik és az egész folyamat csak akkor áll meg, ha esetleg valami határidőhöz vagyunk kötve vagy esetleg valami nagyon fontos dolog múlik rajta.

A holnappal mindig az a bajom, hogy nem biztos, hogy eljön. Semmi sem garantálja, hogy lesz holnap – persze ne legyünk pesszimisták, de a jövőnk ilyen szempontból még mindig teljesen rejtve van előttünk. Abban sem lehetünk biztosak, hogy a ma adott körülmények holnap is fennállnak. A mai világban az időnek és a halogatásnak nagy ára van, ezért is szoktam mondani, hogy a halogató típusú emberek bizony nagyon gazdagok. Gazdagon bánnak az idejükkel, miközben észre sem veszik, hogy mennyire értékes kincset vesztegetnek el minden egyes nap.

Nincs ez másképp a harcművészetekben sem.

Sokszor hallottam már tanulóimtól, hogy majd következő edzésen megcsinálom, bepótolom, kijavítom. Ilyenkor mindig picit morcosan húzom fel a szemöldökemet és visszakérdezek, hogy „Miért kell következő edzésig várni, ha van még vissza 35 perc az órából és a kért dolog kb. 5 perc alatt megcsinálható?” A hallgatás vagy épp a kifogás áradat erre a kérdésre mindig mosolyt csal az arcomra, éppen ezért nem szoktam hagyni, hogy annyiban maradjon a dolog. Amit meg lehet csinálni ott helyben – hiszen van rá idő, energia és segítség – arra nincs kifogás.

Mi a megoldás?

A Seibukan Jujutsu segítségével az évek során 3 fontos alapelvet tanultam meg, melyeket Harcművészként a saját életemre vonatkozóan, Tanítóként és Mesterként pedig a tanulóim számárá igyekszem átadni: Őszinteség, Tisztesség, Fegyelem.

cselekdj_most_ido_halogatasLegyünk őszinték magunkhoz, és valljuk be sokszor leginkább a lustaság az, ami visszatart minket a céljaink megvalósításától. Képesnek kell lennünk azonban legyőzni ezt a lustaságot és minden nap megtenni, amit kell. Tegyük a dolgunkat tisztességgel és becsülettel. Ne próbáljunk mindig valami rövidebb utat, valami kibúvót keresni, hogy miért is nem fogjuk MA megcsinálni a dolgunkat. Legyünk Tisztességesek magunkkal szembe és örüljünk minden apró kis lépésnek, amik a célhoz visznek. Fegyelem nélkül nem megy semmi, mindegy, hogy harcművészetről vagy munkáról van szó. Tudatosítsuk magunkban a teendőket és tartsuk magunkat a tervhez. Ha kell, iktassunk be kisebb jutalmazásokat az egyes mérföldkövek elérésekkor, de ne feledjük, hogy még dolgunk van.

A Szeged Budokanban minden órán igyekszem kihangsúlyozni, hogy minden embernek más és más a fejlődési sebessége és az a folyamat, amivel a kívánt eredményt el lehet érni. Személyes célomnak tekintem, hogy minden tanulóm kiegyensúlyozott és elégedett legyen önmagával, hisz ez biztosítja azt a szilárd alapot, amire nagy álmokat, célokat és terveket lehet építeni.

Várlak Téged is az óráimon!